Â
România și Republica Moldova trec printr-o perioadă de înrăutățire a relațiilor care a culminat cu expulzarea de către Chișinău a doi diplomați români, comentează agenția France-Presse.
"Reunite printr-un simbolic pod de flori la începutul anilor 1990, atunci când naționaliștii din cele două țări visau la reunificare, România și Republica Moldova trec printr-o perioadă de răcire a relațiilor, care a culminat miercuri cu expulzarea de către Chișinău a doi diplomați români. Măsura, demnă de perioada Războiului Rece, potrivit unei surse diplomatice române, intervine după o lungă serie de declarații contradictorii și acuzații între cele două țări care par unite de o istorie și limbă comune", notează France-Presse.
Considerată cea mai săracă țară din Europa, Moldova (exceptând regiunea rusofonă Transnistria) aparținea României până la anexarea de către URSS în 1940, iar 65 la sută din populație este românofonă. Tocmai tradiția comună este mărul discordiei între București și Chișinău, liderii comuniști moldoveni fiind furioși din cauza atitudinii de «frate mai mare» a României, acuzată de ingerință în afacerile interne.
Ministrul român al Apărării, Teodor Meleșcanu, fost șef al diplomației, a avut o explicație mai simplă pentru gestul Chișinăului: "Voronin este deranjat de cozile din fața Consulatului român de la Chișinău".
Mai multe știri pe www.mediafax.ro